Reeducarea de la Aiud: Raport Oficial II PDF Imprimare Email

 (a II-a parte)

 

 Raportul colonelului Crăciun

către Ministerul de Interne

la încheierea reeducării

 

[...] NISTOR NICOLAE, fost şef de grup F.D.C., condamnat 18 ani în lotul lui Puiu Atanasiu, demascându-l pe deţinutul Voichin Constantin, fost şef F.D.C., element recalcitrant i-a spus acestuia la club:

“Domnule Voichin, eşti necinstit, în primul rând pentru că te menţii pe aceeaşi poziţie criminală a organizaţiei legionare, iar în al doilea rând, pentru că ascunzi adevărul şi faptele criminale ale tale. Ai afirmat aici că după 23 August 1944 n-ai mai desfăşurat activitate legionară. Ai uitat să arăţi că între anii 1947-1949 ai reorganizat F.D.C.-iştii din fostul judeţ Târnava Mică, c-ai condus activitatea acestora, c-ai făcut noi recrutări de membri, ai organizat ajutorul şi adăpostirea unor trădători şi spioni ca: Secu Şerban şi c-ai cules informaţii în scop de spionaj pentru aceştia, De asemenea, că şi în închisoare ai continuat să duci pe mai departe activitate legionară”.

Deţinutul DUDUŢĂ PETRE l-a demascat pe Georgescu Alexandru, inginer, condamnat în lot cu Jijie Ion, spunându-i: “Domnule Georgescu, simt ca o datorie să arat, cât eşti dumneata de necinstit atât faţă de noi deţinuţii, cât şi faţă de administraţie. În declaraţia pe care ai făcut-o la club, ai încercat mai mult să ne convingi că dumneata ai renunţat de mult la legionarism şi că nu mai faci politică. Ei bine, eu arăt, pentru ca lumea să te cunoască, că cu 3-4 ani în urmă, în timp ce eram împreună în aceeaşi cameră, ne vorbeai despre «căpitan» ca trimis al lui Dumnezeu, despre Horia Sima ca despre cel mai mare om politic din lume, despre felul cum trebuie să acţionăm atunci când legiunea va veni la putere; ne-ai vorbit despre superioritatea americanilor şi despre rolul acestora în «eliberarea României».

Trebuie să-ţi mai amintesc, pentru ca lumea să ştie, că dumneata şi în prezent ai aceleaşi preocupări legionare. Nu uita că atunci când te-am întrebat de ce nu renunţi la legionarism, mi-ai răspuns că: ce-i vei spune comandantului atunci când acesta va veni să preia comanda în ţară. M-ai instruit ca atunci când conducerea administraţiei va sta de vorbă cu mine, să le spun despre dumneata c-ai o activitate bună la locul de muncă, la club şi că de fapt eşti «un băiat bun»“.

Georgescu Alexandru a mai fost demascat şi de Marinescu Cristea, care-l cunoştea din activitatea legionară dusă la Mina Baia Sprie.

Demascaţi de cei care le cunoşteau poziţia au mai fost: Călin Aurel, demascat de Bulhac Andronic, pentru activitatea pe care a desfăşurat-o în fabrică şi pe care la club a ascuns-o; Teodorescu Eugen, pentru activitatea pe care a desfăşurat-o în Germania, în ţară şi în timpul detenţiei – demascare ce a fost făcută de Hoinic Dragoş şi Savin Constantin. Demascări asemănătoare au mai făcut sute de legionari.

Folosirea acestei metode, a rezolvat în munca cultural-educativă, partea informativă, de anchetă şi de restructurare a legionarilor. Aceasta nu înseamnă că noi am neglijat munca informativă. Aşa cum am arătat mai sus, în toată perioada cât s-a desfăşurat munca cultural- educativă, am folosit agentura şi toate metodele muncii noastre, pentru a cunoaşte activitatea în întregime a legionarilor. Folosind termenii: munca informativă, anchetă şi restructurare, arătăm că informaţiile veneau în public, de la legionarii care cunoşteau activitatea celui care-şi prezenta declaraţia, ancheta tot ei o făceau prin întrebările puse, iar noi făceam verificarea prin mijloace informative.

Legionarul fiind pus în situaţia de a-şi face declaraţia publică, oferă mai multă garanţie că spune adevărul şi auzit fiind de zeci, de sute de oameni, nu este nici uşor să retracteze ceea ce a recunoscut. Avem o anumită garanţie că ce s-a făcut este temeinic. Am avut cazuri când unii legionari ca: Nae Cojocaru, Gula Caranica, Bălănescu Gabriel, Călin Aurel, au făcut declaraţii formale, declarând activitatea cunoscută de organele noastre şi plănuind cum să se strecoare cu “supleţe” – cum spun ei – prin munca cultural-educativă.

La început au fost mulţi legionari care au încercat să inducă în eroare lucrătorii noştri. Numărul lor a scăzut pe parcurs în urma demascărilor şi restructurărilor. În afară de legionarii ca cei amintiţi mai sus, am avut şi din aceia care au făcut declaraţii că ei se desolidarizează de organizaţia legionară, o condamnă dar rămân pe poziţie creştină. Au fost şi mai sunt legionari care spun că educaţia făcută în “Garda de Fier” de C. Z. Codreanu şi Horia Sima, îi satisface şi că ei rămân legionari. Numărul celor din ultima categorie, în Penitenciarul Aiud, se ridică la câteva zeci. Deşi numărul lor este mic, totuşi apreciem că prezintă pericol deosebit, întrucât sunt elemente fanatice, care nu fac nici un efort în scop de restructurare şi nu renunţă la activitatea lor criminală.

Dintre cei care au poziţie legionară pe faţă, amintim pe Eugen Teodorescu, fost şef de judeţ legionar, trimis cu misiune de spionaj de Horia Sima în ţară, care afirmă: “Nu voi renunţa niciodată la organizaţia legionară, întrucât ar însemna să renunţ la creştinism. Eu rămân legionar şi creştin pentru că aşa am fost educat şi orice efort depus de Dvs., în vederea schimbării poziţiei mele, nu va avea ecou în sufletul meu”.

IGHIŞAN NICOLAE, de profesie medic, fost în Germania, a declarat: “Corneliu Codreanu şi Horia Sima nu sunt criminali aşa cum se afirmă la club. Eu îi iubesc şi-i recunosc ca şefi, iar ideile lor vor fi întotdeauna în centrul preocupărilor mele. Niciodată nu voi putea renunţa la ceea ce îmi este drag pe lume şi anume la concepţia legionară”.

GHERASE AUREL, avocat, fost şef de grup F.D.C. a spus: “Cei care fac muncă culturală în cluburi, sunt trădătorii legiunii şi la timpul potrivit, vor fi pedepsiţi ca atare. Eu nu pot să renunţ la ideea de neam şi legiune în care am fost educat – educaţie pe care o găsesc în conformitate cu aspiraţiile mele politice. Sunt şi voi rămâne legionar”.

Dumitrescu Petre-Tache, muncitor C.F.R., atât în faţa organelor noastre, cât şi în faţa masei de legionari, a declarat că se menţine pe poziţie legionară, fiind convins că este singura cale care va duce la “biruinţa neamului românesc”.

Afirmaţii asemănătoare au mai făcut: Constantinescu Jan, zis Fotograful, absolvent a patru clase elementare, element folosit în unele acţiuni de C. Z. Codreanu; Ştefănescu Alexandru, dulgher, fost şeful poliţiei Corabia; Frunză Constantin şi alţii. Numărul acestora este de 50 în Penitenciarul Aiud.

Legionarii din Penitenciarul Aiud, precum şi ţărăniştii, liberalii, social-democraţii, frontieriştii şi alţii pe care i-am primit de la Penitenciarele Botoşani, Gherla şi Deltă s-au încadrat formal în munca cultural-educativă, acceptând să primească cărţi, ziare, odihnă, ridicând pretenţia la o alimentaţie mai bună, plimbare, tratament medical, fără a simţi obligaţia să ia atitudine faţă de activitatea lor criminală din trecut.

Unde s-a făcut astfel de muncă cultural-educativă, s-a greşit grav şi nu se recomandă. Noi ştim că deţinuţii vor viaţă uşoară în detenţie, ştim de asemenea că în general ei vor să citească pentru a-şi petrece timpul mai uşor, dar scopul muncii cultural-educative nu este acesta.

La Aiud au fost cazuri când deţinuţii au fost puşi să joace piese ca: “Avarul” de Mollier [sic!], “O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale şi altele. Lucrătorul nostru cultural-educativ, absolvent a 7 clase elementare, făcea pe regizorul şi se exprima că deţinuţii au păreri foarte bune despre el, şi-l cred un om foarte cult. La Gherla deţinuţii cântau la instrumente muzicale, făcând cuplete în clubul cadrelor, lecţii de istorie despre luptele lui Mihai Viteazul, atât pentru deţinuţii C.R. români, nemţi, unguri şi alte naţionalităţi.

De asemenea, în unul din cluburi, la Penitenciarul Gherla, unde erau mulţi preoţi maghiari şi români, un inginer le ţinea lecţii despre cuptorul Siemens-Martin. Greşeli asemănătoare au fost şi la Botoşani, Deltă şi în alte părţi, unde ţărăniştii, liberalii şi legionarii citeau pe Sadoveanu, Caragiale, făceau revista presei şi interpretau evenimentele politice după bunul lor plac.

Organele M.A.I. şi ale procuraturii nu au izolat pe legionari şi alţii de societate pentru că nu au citit pe Sadoveanu, nu au jucat piesele lui Mollier [sic!] sau Caragiale, nici pentru că nu ştiau să cânte “Ciocârlia”, izolarea lor de societate s-a făcut pentru activitatea criminală dusă împotriva puterii populare şi dacă aşa este se vede clar unde trebuie pus accentul în munca cultural-educativă.

La Penitenciarul Aiud, la cluburile intelectualilor, şefii legionari au fost puşi să-şi înfăţişeze activitatea lor din trecut: demagogie, spionaj, jafuri, bătăi, crime, etc.

La cluburile muncitorilor şi ţăranilor, am pus pe legionari să judece şi să analizeze ce-au căutat şi ce-au găsit ei în “Garda de Fier”. I-am pus faţă în faţă cu şefii şi faptele lor.

La cluburile tineretului, am pus tinerii să arate cum au fost rupţi de şcoală, familie şi societate, cum au fost îmbâcsiţi de misticism, împinşi la supunere oarbă faţă de şefi, să spună singuri cum s-a operat pe creierul lor de copii, de către şefii legionari.

Pe preoţi i-am pus în clubul lor să arate participarea clerului la activitatea legionară, să analizeze de pe poziţia lor teologică, criminalitatea şefilor legionari, în frunte cu Corneliu Zelea Codreanu. I-am pus să vorbească despre cei cinci teologi care l-au ucis pe Stelescu, despre sutele de preoţi care au însoţit cadavrele lui Moţa şi Marin, despre biserici şi mânăstiri transformate în locuri de întâlnire pentru legionari şi depozite de armament.

Pe medici i-am pus să studieze pe legionari din punct de vedere profesional-medical. Pe pictori, să picteze momente din activitatea criminală a legionarilor. Procedând astfel, am ajuns la declaraţii ca aceea a lui Hanu Traian, fost şeful poliţiei legionare din Alba Iulia, care a arătat cum a dobândit “Crucea Albă” de la Corneliu Zelea Codreanu, în timp ce era student la Cluj.

Savin Constantin, fost şeful poliţiei legionare la Galaţi, şi apoi inspector de poliţie, comandant legionar, a arătat cum a fost decorat de 4 ori cu “Crucea albă” de C. Z. Codreanu.

Teodorescu Constantin, Banea Dumitru, Bulhac Andronic şi alţii au vorbit de asemenea, despre modul şi faptele pentru care au fost decoraţi de C. Z. Codreanu.

Hanu Traian a arătat în declaraţia sa, că după concepţia lui C. Z. Codreanu, bătaia aplicată adversarilor “Gărzii de Fier”, era de trei feluri: prietenească, pentru spital şi pentru morgă. A arătat cum, cu alţi studenţi legionari, reprezentanţi ai Facultăţilor de litere, filozofie, medicină, drept şi altele, au aplicat unui student bătaia de spital, pentru care faptă, comandantul legionar Ion Banea a făcut raport lui C. Z. Codreanu, cerând decorarea lor. C. Z. Codreanu a însărcinat pe Nicolae Totu, care avea o crimă la activul său, să adune garnizoana legionară din Cluj şi să-i decoreze pe bătăuşi, fapt ce s-a întâmplat.

Declaraţii demascatoare la adresa organizaţiei legionare au făcut cei mai mulţi legionari de la Aiud. Dăm citate din câteva declaraţii.

COSTEA IOSIF, fost comandant legionar, fostul şef al organizaţiei legionare în perioada 1941-1944, a arătat printre altele: “La fel ca fascismul italian şi nazismul german, organizaţia legionară – copia fidelă a acestora – a avut ca primă deviză lupta împotriva comunismului, împotriva ţăranilor şi muncitorilor exploataţi, lupta împotriva evreilor şi a celorlalte naţionalităţi, pe care aidoma nazismului le considera inferioare. Organizaţia legionară este vinovată că a pus în circulaţie şi a menţinut mitul infailibilităţii lui C. Z. Codreanu. A pus în circulaţie şi a susţinut politica şi doctrina principiului rasist.

C. Z. Codreanu şi urmaşul său Horia Sima, sunt cele mai expresive figuri de criminali, pe care le-a cunoscut poporul român vreodată. Zadarnic mai încearcă unii să le menţină mitul – acesta a fost spulberat, iar ei ne sunt acum cunoscuţi tuturor ca fiind cele mai odioase figuri pământeşti”.

VICTOR IOAN-VOJEN, fost ministru la Roma în timpul guvernării legionare, vorbind despre şefii organizaţiei legionare, a declarat: “Seria crimelor a fost inaugurată de C. Z. Codreanu şi continuată de Horia Sima, care moşteneşte această caracteristică. Horia Sima, păşind în politică ca unealtă a poliţiei secrete a lui Moruzov, încă din anul 1932, continua aceeaşi carieră în serviciile secrete hitleriste.

După 23 August 1944, omul acesta fatal pe care Hitler şi Ribbentrop, îl dispreţuise şi-l insultase, se pune din nou în serviciul în slujba serviciilor de spionaj germane, creând guvernul trădător de la Viena şi îndemnând la sabotaj şi acţiuni criminale şi în spatele armatei eliberatoare”.

COCA DUMITRU, de profesie tâmplar, condamnat a doua oară la 20 ani M. S., a declarat: “Cele mai mari atrocităţi imaginate vreodată, au fost comise de legionari. Exemplu era dat de şef.

Am lucrat sub ordinele comandantului legionar Erhan Sebastian. Ne punea să înhămăm oameni la căruţă şi să-i purtăm prin oraş; a legat pe rabinul din Câmpulung de barbă şi l-a târât prin oraş; i-am jefuit de bunuri, le-am siluit femeile şi aceasta desigur în numele neamului, sub patronajul şefilor noştri”.

ŞERBAN GHEORGHE, ţăran, fost şef de cuib legionar, a declarat printre altele următoarele: “Sălbatică a fost răzbunarea legionară pentru cei care n-au fost de acord cu legionarii. Eram şef la Hârşova, când moş Zagreb a venit în propagandă în anul 1936. Unul dintre muncitori, adresând lui Moş Zagreb cuvinte potrivnice propagandei legionare, acesta mi-a ordonat ca în «ziua biruinţei» să-l lichidez. Într-adevăr, în anul 1940, respectivul a fost bătut, schingiuit în văzul lumii din oraş, după care a murit. Mă simt vinovat de cele întâmplate şi de multe alte crime şi asasinate, răzbunări sălbatice, care reprezintă inventarul cu care se poate lăuda legiunea «Arhanghelul Mihail»”.

ARSU GHEORGHE ţăran, a declarat la club următoarele: “Adăpat la şcoala crimei, crescut şi educat după modelul asasinilor C. Z. Codreanu şi Horia Sima, după 23 August 1944 mi-am continuat în banda criminalului Gavrilă Ion, cu ai cărui membri am atacat armata, am jefuit şi prădat G.A.S.-uri şi G.A.C.-uri, am atacat şi jefuit cetăţeni paşnici, turişti şi excursionişti”.

SOTIRESCU ŞTEFAN fost student, fost şeful F.D.C., conducătorul tineretului legionar din închisoarea Alba Iulia a spus: “Mi-am consacrat cea mai mare parte a vieţii, organizaţiei legionare. Am ajuns în situaţia tragică de a nu fi realizat nimic. Toate acestea se datoresc unei ideologii dezastruoase, care m-a dezumanizat. Eram elev de liceu când am primit în mână primul pistol şi totodată ordinul ca grupul F.D.C. pe care-l conduceam, trebuia să pedepsească un cetăţean. Eram educaţi să acţionăm întocmai ca Decemvriştii şi Nicadorii, aşa zişii eroi legionari, pe care din ordinul şefilor, îi cântam şi preamăream. Prin educaţia noastră devenisem criminali la vârsta cea mai fragedă, pentru satisfacerea poftelor unor capete fierbinţi ca acelea ale lui Corneliu Zelea Codreanu şi Horia Sima”.

VASILIU CONSTANTIN, F.D.C.-ist, a arătat printre altele: “Prima mea ispravă legionară a fost participarea la furtul de la Palatul C.F.R., când împreună cu alţii am atacat casieria, furând de acolo suna de 16.000.000 lei. Această echipă de hoţi – culmea ironiei – a fost denumită de conducerea legionară «cei patru evanghelişti». Ni s-a cerut să răpim şi personalităţi politice în stil gangsteresc american. Îmi vine să mă dau cu capul de pereţi pentru neghiobiile şi crimele gândite şi înfăptuite atunci.

Cel care m-a felicitat la proces, a fost Dl. Ilie Nicolescu, spunând că după biruinţa legionară vor urma 3 zile şi 3 nopţi de răzbunare legionară. Culmea, acest fariseu face acum pe sfântul, se simte nevinovat”.

DANCU CRISTOFOR, fost călugăr şi redactor la ziarul “Buna Vestire”, fost şef al tipografiei “Cernica”, a declarat: “Am amestecat biserica cu «Garda de Fier» într-atât încât nu am mai putut distinge unde începe una şi unde se sfârşeşte alta.

Clerul legionar, cu crucea într-o mână şi cu pistolul într-o alta, purtând pe sub sutane manifeste şi circulări legionare, a contribuit din plin la mascaradele şi crimele organizate de legionari.

Otrava legionarilor a fost împrăştiată şi de la catedrele facultăţilor de teologie din Bucureşti, Sibiu, care aveau ca profesori o serie de legionari. Roadele împletirii fanatismului legionar cu misticismul religios s-au materializat într-un cortegiu de jafuri, crime şi atrocităţi, la care s-au dedat, înainte de alţii, Codreanu şi Sima, sub puternica incitare a preoţimii. Pomelnicul de mitropoliţi, episcopi, preoţi, studenţi, elevi de seminarii, în frunte cu un patriarh ca Nicodim Munteanu, au încurajat şi sprijinit o adunătură de derbedei şi negura miturilor legionare create cu ajutorul lor”.

GAMALĂU FILARET călugăr, fost stareţ al mânăstirii Rarău, într-un material intitulat “Arsenalul de la Rarău”, pe care l-a prezentat în faţa legionarilor, a arătat: “Îmbâcsit de misticism şi naţionalism, stăpânit de ură faţă de ideile democratice, din dragoste pentru hitlerişti, am adăpostit în mânăstire ofiţeri hitlerişti, i-am îmbrăcat în straie călugăreşti, le-am procurat acte false şi i-am ajutat să treacă frontiera. Am adăpostit în mânăstire elemente legionare, care fugiseră de răspundere pentru faptele lor criminale, cu aceştia am participat la toate acţiunile criminale ale lor. Am procurat şi păstrat în mânăstire pistoale şi muniţii, pe care le-am dat apoi fugarilor din munţi”.

ANANIA VALERIU, preot-călugăr, fost bibliotecarul Mitropoliei Bucureşti, fost şef de grup F.D.C., a spus: “C. Z. Codreanu şi-a început cariera politică printr-o crimă, el a generat, a încurajat un adevărat curent criminal legionar. Horia Sima a desăvârşit acest curent, pe care-l conduce şi astăzi prin activitatea lui trădătoare de peste graniţă.

Încercările legionarilor de a justifica crimele prin texte biblice, se întemeiază pe deformări şi interpretări false ale citatelor. Încercarea lui C. Z. Codreanu de a imprima crimelor caracter de jertfă, nu are nici un temei.

Cei care am slujit biserica am acţionat din plin, unii la început, alţii şi acum, pentru menţinerea mitului legionar, am participat – unii direct la crime şi jafuri – alături de legionari, cei mai mari criminali din istoria poporului român”.

În activitatea de cluburi, accentul deosebit a fost pus pe declaraţiile legionarilor cu activitate îndelungată. Cluburile au fost alcătuite în general din trei categorii de elemente: apropiaţi nouă, oscilanţi şi recalcitranţi.

Paralel cu activitatea de cluburi, am organizat combinaţii de camere, întâlniri sub diferite pretexe, sub controlul nostru, am folosit pe diferiţi legionari, din diferite stări sociale, pentru acoperirea agenturii şi a celorlalte mijloace ale muncii noastre, am purtat discuţii cu unii şefi legionari despre probleme banale, la care aparent le dădeam importanţă deosebită; procedând astfel, am reuşit în cea mai mare măsură să abatem atenţia lor de la problemele ce ne interesau şi care urmau să fie rezolvate.

Astfel am procedat cu Nistor Chioreanu, Ilie Nicolescu, Bălănescu Gabriel, Cojocaru Nicolae, Călin Aurel şi alţii.

Un mijloc de educare a constituit şi analizele lunare şi trimestriale ale muncii productive şi cultural-educative, ţinute cu cei ce nu munceau. Prin discuţii şi şedinţe, am obişnuit pe legionari să aibă poziţie autocritică faţă de lipsurile proprii şi critică faţă de lipsurile altora.

În toate ocaziile: discuţii individuale cât şi colective, am exploatat materialele referitoare la succesele poporului nostru, începând de la construcţii, producţia industrială, agricolă, continuând cu succesele echipelor culturale, sportive, etc.

În toată perioada desfăşurării muncii cultural-educative, pe lângă activitatea de cluburi, am pregătit, pe etape, elemente din rândul foştilor conducători legionari, în scopul prezentării declaraţiilor şi demascării “Gărzii de Fier”.

Astfel a fost pregătit Mircea Nicolau, absolvent al Facultăţii de Drept şi Filozofie, fost inspector general de poliţie, Nistor Chioreanu, avocat, fost şeful legionarilor pe ţară, Ilie Nicolescu, absolvent al Academiei Comerciale, fost şeful grupului “Răzleţi”.

De la Nicolae Petraşcu, fost comandant general legionar, am obţinut o declaraţie de 85 de pagini, care îl prezintă pe Corneliu Zelea Codreanu din punct de vedere: naţional-creştin, moral şi intelectual.

Pe baza datelor cunoscute de el şi alţi legionari, arată despre C. Z. Codreanu că provine din familia galiţianului Nicolae Zelinschi, căsătorit cu o femeie de naţionalitate maghiară, cu care a avut două fete şi un băiat, şi pe care apoi a ucis-o din gelozie. Arată că băiatul lui Nicolae Zilinschi – Ion – a ucis un băiat, adversar de joacă, s-a căsătorit cu Brauner de origină germană, a avut mai mulţi copii, printre care pe Corneliu Zelea Codreanu.

C. Z. Codreanu deci este după bunic, tată, bunică şi mamă, de origină: galiţian, ungur şi neamţ. Este descendent din bunic şi tată – criminal. El s-a îmbrăcat în straie româneşti şi s-a intitulat reprezentantul aspiraţiilor naţionale române. El şi-a început cariera politică prin acte de huliganism, bătăi şi omor. Nicolae Petraşcu a demonstrat în continuare convingător că şeful “Gărzii de Fier” a folosit biserica în scopurile lui criminale, amestecând posturile şi rugăciunile, prapori şi icoane, cu cadavre şi sânge, care lui îi dădeau satisfacţie deplină.

L-a înfăţişat pe Corneliu Zelea Codreanu ca un om imoral, afacerist, proprietar de turme de oi, om care primea sume mari de bani de la fabricanţi ca: Malaxa, Auschnit, Mociorniţa, Gigurtu şi alţii. A vorbit despre scandalurile amoroase din familia Codreanu, ale soţiei, tatălui, surorilor, fraţilor, ale lui ş.a.m.d. De asemenea a vorbit despre cartea “Pentru legionari”, pe care i-a făcut-o el, înfăţişându-l din punct de vedere intelectual ca om fără posibilităţi.

A explicat celor care credeau în mitul lui C. Z. Codreanu şi-l considerau supra-om, că-n România burghezo-moşierească a fost posibil să fie declarat sfânt şi Petrache Lupu, un bâlbâit, analfabet şi sifilitic, deci să nu fie de mirare că s-a creat aureolă în jurul lui C. Z. Codreanu, care nu era bâlbâit, era licenţiat în drept şi avea asemănare cu Petrache Lupu, numai că era sifilitic ca şi el.

Nicolae Petraşcu a demonstrat că-n minţile fanatice ale legionarilor familia lui Codreanu este asemănătoare cu cea a lui Dumnezeu. Astfel, după legendele biblice, D-zeu este nevăzut şi trăieşte în ceruri. Pe pământ şi-a trimis fiul lui pentru mântuirea neamurilor. În “Garda de Fier”, Ion Zelea Codreanu este şeful spiritual şi el şi-a lăsat fiul pe pământ, pentru mântuirea neamului românesc. Legenda biblică spune că D-zeu a prezis învierea neamurilor. Şi C. Z. Codreanu a prezis învierea neamului românesc. În cer a fost război între oştile satanei şi oştile lui D-zeu. D-zeu a avut doi generali, pe arhanghelul Mihail şi Gavril. Unul din aceşti generali a trecut alături de familia Codreanu, acordându-i patronajul în lupte şi înarmând pe C. Z. Codreanu pentru a-l ucide pe Manciu.

În familia lui D-zeu a fost Fecioara Maria care l-a născut pe Isus Cristos, fără bărbat, cu puterea duhului sfânt. Şi-n familia lui Codreanu a fost Iridenta, care s-a măritat cu feciorul protopopului Moţa din Orăştie şi care, la fel ca şi Fecioara Maria, trebuia să nască fiu cu puterea duhului sfânt.

Vorbind despre Horia Sima, a arătat incapacitatea lui politică, activitatea lui slugarnică şi trădătoare, activitatea îndelungată în slujba lui Moruzov, crimele săvârşite pentru a-şi netezi drumul spre putere şi altele.

Nicolae Petraşcu şi-a înfăţişat şi trecutul lui criminal, arătând responsabilitatea pe care o are faţă de ţară, pe care a trădat-o, faţă de oamenii pe care i-a târât în puşcării. S-a adresat unor legionari ca Ilie Nicolescu, Ghica Alexandru şi alţii, dându-le epitete de iehovişti, mistici şi întunecaţi la minte. Declaraţia lui, completată de aceea a Dr. Popovici Alexandru, fost secretar general la Ministerul Sănătăţii în timpul guvernării legionare, au înfăţişat pe C. Z. Codreanu ca paranoic şi pe Horia Sima ca schizofrenic.

Cei doi, Nicolae Petraşcu şi Popovici Alexandru, au demonstrat legionarilor gradul de îndobitocire, înapoiere şi lipsă de cultură în care au trăit ani de-a rândul, crezând în idoli, care de fapt nu reprezentau nimic.

Procesul restructurării elementelor legionare a durat aproape 6 ani de zile.

Ca bilanţ al rezultatelor muncii informative şi cultural-educative, înregistrăm la activ, rezultate care merită subliniate. Procesul a fost îndelungat, profund şi uneori dramatic, a necesitat efort susţinut din partea Grupului Operativ de la Aiud. Am lucrat cu 17 ofiţeri, din care pe parcurs au mai plecat, astfel că din 1962 lucrăm cu 12 din aceştia, un număr de 7 fiind acoperiţi în funcţiile de supraveghetor, având atribuţii, loc de stat, uniformă şi toate corespunzătoare funcţiei şi gradului de plutonier.

Lucrătorii noştri au intrat treptat în munca informativă, apropiindu-se în procesul de cunoaştere de elementele legionare, ajungând până la urmă să lucreze în condiţii bune cu agentura.

În decursul anilor a crescut aşa de mult prestigiul lucrătorilor noştri, încât comandanţi legionari ca Mircea Nicolau, Nistor Chioreanu, sunt fericiţi că se bucură de atenţia plutonierilor Rădulescu Nicolae, Lungu Aurel, Suărăşan Alexandru, Ciumacenco Ioan, Blăjuţ Mihai şi alţii.

Partea pozitivă a muncii ne este confirmată de legionarii care produc bunuri materiale în folosul statului nostru. Acei legionari ca: Ilie Nicolescu, Brahonschi Gheorghe, Călin Aurel, Bulhac Andronic, Rusu Ioan-Nelu care aveau comandamentul de garnizoană Aiud, care au organizat incendierea fabricii, care au bătut pe directorul fabricii şi alte cadre, aceia care în 1959 nu salutau cadrele penitenciarului, socotind că este sub demnitatea lor, nu consimţeau să scrie articole la gazeta de perete, îl socoteau sfânt pe C. Z. Codreanu, şi-l considerau mare om politic pe Horia Sima, tot ei sunt aceia care au ridicat producţia în fabrica noastră, de la 10.000.000 lei în 1959, la 20.000.000 lei în 1964, reducând numărul muncitorilor de la 650, la 300, folosind acelaşi utilaj, dar făcând inovaţii şi raţionalizări.

Ei sunt cei care în anul 1959 au făcut 11 inovaţii; în 1960, 40; în1961, 175; în 1962, 402; în 1963, 407; în 1964, 392, cu o eficienţă economică de peste 5.000.000 lei. Tot ei au scris peste 11.000 articole la gazeta de perete.

Dintre aceştia au dat declaraţii cei care mai aveau materiale legionare ascunse, armament sau alte fapte nedeclarate la anchetă. Astfel: Ştefănescu Petre-Mangiru a dat o declaraţie organelor noastre, că are ascuns un pistol cu cartuşe, uniformă legionară completă şi alte materiale cu conţinut legionar. Crişan Ion, preot, a declarat că are ascunse în biserica în care a slujit, portretele lui C. Z.Codreanu şi Ionel Moţa. Turcin Ilie a declarat activitatea legionară desfăşurată de 4 elemente, necunoscute până acum organelor noastre. Cazacu Aurelian a declarat că posedă ascunse 3 caiete cu poezii de Radu Gyr, Nichifor Crainic şi alţi legionari, Cazacu Tiberiu a declarat că are ascunse 3 cărţi legionare.

Asemenea declaraţii au mai făcut şi alţi legionari. Despre unele din acestea am primit confirmarea celor declarate, prin găsirea materialelor sau identificarea elementelor din partea Direcţiilor regionale M.A.I., cărora le-au fost trimise.

Ei sunt aceia care au amenajat o sală cuprinzând aproximativ 350 m.p. din pereţi acesteia cu tablouri, care înfăţişează aspecte din activitatea criminală a organizaţiei legionare, pe de o parte, iar pe de altă parte, din realizările regimului democrat-popular. Pe mesele acestei săli sunt expuse 70 de cărţi, totalizând aproximativ 10.000 de pagini, în cuprinsul cărora sunt demascate activitatea organizaţiei legionare, şefilor ei, cât şi a acelora care au contribuit la întocmirea lor. Autorii acestor cărţi sunt Dancu Cristofor, Nicolae Petraşcu, Paleologu Octavian, Mihalexe Stere, Săveanu Silviu, Grigorescu Nicolae, Chica Dumitru, Manta Octavian, Veselovschi Iosif, Nistor Chioreanu, Mircea Nicolau şi alţii.

La partea activă a muncii cultural-educative, adăugăm un număr de 500 agenţi, recrutaţi la Aiud şi folosiţi de lucrătorii noştri cu rezultate bune.

Au fost scrise peste 40 de articole demascatoare la ziarul “Glasul Patriei”, semnate de Nichifor Crainic, Dumitrescu-Borşa, Vojen Ioan-Victor, Radu Gyr, Costea Iosif, Budişteanu Radu, Stăniloae Dumitru, Boborodea Viorel şi Parpalac Gheorghe.

În prezent, în general, legionarii din Penitenciarul Aiud au o comportare bună, sunt preocupaţi de muncă şi fac eforturi în direcţia restructurării lor.

În munca desfăşurată la Aiud, am folosit cu bun rezultat decretele prin care, conducerea statului a graţiat pe unii legionari de restul pedepsei. Cu ocazia eliberărilor, am organizat şedinţe cu cei care beneficiau de decret şi cu unii din cei care continuau să rămână în detenţie. Cu ocaziile respective, s-au făcut în plus declaraţii autodemascatoare de către cei ce plecau şi demascatoare pentru cei ce rămâneau.

Cităm din declaraţia legionarului F.D.C.-ist Vasiliu Constantin, care adresându-se lui Ilie Nicolescu, i-a spus: “D-le Nicolescu, tot timpul te arăţi bisericos nevoie mare, în loc să vii şi să-ţi recunoşti vinele, continui să te menţii pe poziţie legionară, deoarece nu vrei să-ţi distrugi mitul şi să-ţi dai cărţile pe faţă. Îţi spun acum la despărţire: eşti un criminal şi în prezent şi atâta timp cât te menţii pe poziţie legionară, nu te vei putea numi altfel”.

Adresându-se lui Nistor Chioreanu, i-a spus: “Şi dumneata, D-le Nistor Chioreanu, continui să pozezi în erou legionar. Şi D-ta ai avut un amestec în furtul de la Palatul C.F.R., însă acum negi cu neruşinare acest lucru. Aruncă masca şi spune adevărul! Nu te ruşina de adevăr şi nu mai plânge când legionarii te consideră pe bună dreptate trădător şi criminal”.

Sotirescu Ştefan, cu aceeaşi ocazie, adresându-se lui Ilie Nicolescu, i-a spus:“Degeaba vrei să pari un om nevinovat, un sfânt, eşti un criminal! Nu-ţi fie ruşine să declari toate mârşăviile pe care le-ai săvârşit, mai ales în perioada detenţiei, când erai şef la Aiud, ai bătut oameni, i-ai îndemnat să ţină posturi, să facă rugăciuni, i-ai instigat pe unul împotriva altuia, le-ai schilodit sufletele. Pentru toate acestea, singurul cuvânt care ţi se potriveşte este cel de criminal”.

Scrisorile primite de la cei eliberaţi şi unii membri de familie ale celor din penitenciar, au fost folosite cu succes în munca cultural-educativă. În aceste scrisori se vorbeşte despre realizările poporului nostru, se dau îndemnuri pentru cei care continuă să se menţină pe poziţie refractară în munca cultural-educativă.

La Aiud au fost alfabetizaţi peste 200 de legionari, unii dintre ei, după punerea în libertate, adresând scrisori de mulţumire administraţiei şi demascând pe şefii legionari din penitenciar, care i-au ţinut în întuneric zeci de ani. Am organizat calificarea a sute de legionari, mulţi dintre ei preoţi, avocaţi, funcţionari, absolvenţi de liceu, care renunţând la profesiile lor, au înţeles să se califice în meserii care să le permită să lucreze alături de oamenii muncii din ţara noastră.

Cutcan Eusebiu, preot, cunoscut cu activitate legionară până în anul 1962, cel care în fabrica penitenciarului a botezat pe unii trecându-i la catolicism, pe alţii i-a mărturisit, i-a împărtăşit etc., purta discuţii duşmănoase, fiind scos din colectiv şi lucrat individual 6 luni de zile, apoi demascat în faţa a 800 de legionari să desfacă botezurile şi celelalte făcute de el, mai târziu s-a calificat sudor, calificând şi pe alţi preoţi în această meserie.

Au fost obţinute rezultate bune în întrecerile în muncă organizate, se execută lucrări de calitate, se îndeplinesc normele etc.

Foarte mulţi din şefii legionari au considerat că este o datorie a lor de a răscumpăra greşelile trecutului şi atunci când au fost recrutaţi ca agenţi au consimţit, arătând că doresc să ajute organele noastre şi că se bucură că le acordăm încredere.

Succesele poporului nostru, metodele folosite în munca cultural-educativă, eliberările care s-au făcut înainte de termen, au zdrobit “Garda de Fier”, cea mai criminală organizaţie creată de burghezie în ţara noastră.

Putem garanta de mulţi şefi legionari că vor avea comportare bună şi detestă trecutul lor criminal. Sunt sute de legionari din aceia care au spus public că sunt cuprinşi de ruşine şi se simt în stare să facă orice pentru a-şi spăla păcatele trecutului.

Dacă afirmăm cu legitimă mândrie că am zdrobit “Garda de Fier” cu stâlpii ei principali ca: Nichifor Crainic, Radu Demetrescu-Gyr, Nicolae Petraşcu, Dumitrescu Ion-Borşa, Dumitru Groza, Nistor Chioreanu, Radu Mironovici şi alţii, înregistrăm la pasiv elemente puţine la număr, dar cu poziţie criminală, care sunt gata oricând să-şi arate duşmănia, să verse venin acolo unde trăiesc. Nu sunt mulţi la număr, dar sunt foarte periculoşi. Unii au plecat din Aiud, alţii au fost trimişi în alte penitenciare, mai cu seamă în Deltă, de unde au fost eliberaţi, dar în acelaşi stadiu.

Pe baza experienţei noastre câştigată în cei aproape 6 ani de activitate şi a cunoştinţelor avute anterior despre “Garda de Fier”, putem spune că-i privim cu bucurie pe legionarii restructuraţi, care s-au încadrat şi se încadrează în procesul muncii şi-n societate, dar în acelaşi timp folosesc, pentru tovarăşii care mă ascultă, cuvântul Tovarăşului Vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri şi Ministrul al Afacerilor Interne, General Colonel Alexandru Drăghici: “Lucrătorul de securitate trebuie să verifice şi să nu se bazeze pe încredere”. Atât legionarii, cât şi naţional-ţărăniştii, liberalii şi alţi contrarevoluţionari, care au trecut prin Penitenciarul Aiud, chiar cei care au avut poziţia cea mai bună, trebuiesc controlaţi şi verificaţi.

Naţional-ţărăniştii de la Aiud, ca Faina Licinius, Busuiocescu şi alţii, afirmă la această dată că guvernul este nevoit să facă eliberările din penitenciar pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu americanii, englezii şi alţii şi că, desigur, urmează ca ei – ţărăniştii – să fie solicitaţi să participe la guvernare. Nicolae Petraşcu i-a combătut, arătându-le că dacă conducerea noastră n-a admis în 1946, când în ţară era foamete, să-şi întărească relaţiile în acest fel cu imperialiştii, în nici un caz nu va face aceasta acum.

Păreri asemănătoare cu ale ţărăniştilor amintiţi, au şi unii legionari ca: Ţintă Nicolae, Nicolae Lupu şi alţii, care au afirmat faţă de elemente restructurate, următoarele: “Noi vom fi eliberaţi şi fără să trecem prin munca cultural-educativă, va fi vai şi amar de voi care v-aţi compromis”.

Din cele prezentate, rezultă că unii duşmani, ca număr, au fost restructuraţi în detenţie, dar sarcina noastră, ca lucrători de securitate, este să cunoaştem pe fiecare în parte cum acţionează în libertate, să ducem o muncă de calitate cu agentura, pentru a pătrunde acolo unde va fi nevoie şi să informăm permanent conducerea Ministerului nostru despre activitatea şi comportarea elementelor ieşite din detenţie.

 

ŞEFUL GRUPULUI OPERATIV AIUD

Colonel de Securitate

Crăciun Gheorghe 

 

 

Cele mai citite articole


Warning: Creating default object from empty value in /home/redi2001/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/redi2001/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/redi2001/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/redi2001/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/redi2001/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/redi2001/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/redi2001/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/redi2001/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79
 
  Copyright © 2007-2011 Editura Christiana
Webdesign  ArtGround.ro
 
 
escort bayan